Историја пионирског града

ИСТОРИЈА

Још у 19 веку на падинама Кошутњака је постојао санаторијум за децу у који су долазили ради опоравка и побољшања њиховог општег здравља. У то време далеко од града, са густом шумом, и ефектом ''ваздушне бање'' пружао је идеалне услове за опоравак и освежење организма. Зато није ни чудо што су многи богати људи тога времена у подножју кошутњака градили своје летњиковце. За време Кнеза Милоша Обреновића Кошутњак је уређен у дворско ловиште.
На месту где се данас налази СРЦ ''Пионирски град'', за време Другог светског рата био је смештен немачки војни штаб за југоисточну Европу. Након рата, 1947. године, изграђен је добровољним радом омладинских радних бригада. Од подножја Кошутњака је кретала пруга уског колосека до Пионирског града и продужавала даље до места садашљег насеља Кијево. Дечја железница је имала три станице ''Космај'', ''Сутјеска'' и ''Јастребац'' . Локомотива је вукла три отворена вагона а кондуктери , железничари на станицама су била деца. На жалост шездесетих година због дотрајалости и неодржавања ова железница се гаси.
Пионирски град је подигнут на малом простору (8, 40 ha), дуго се наметало питање његовог проширења, што је и остварено 1961. године на 18, 70 ha. Већ крајем 1962. године проширен је на 40, 00 ha.
Од његовог оснивања увек су постојали перспективни планови изградње и развоја Пионирског града, који се никада нису у потпуности реализовали. У време када је направљена нова централна зграда, седамдесетих година, у плану је било да се у оквиру комплекса направи:

- Друштвени центар – који чини: централна зграда, зграда пионирског центра (са разгласном станицом, поштом, продавницом сувенира), пространи трг за масовне свечаности и школска зграда.

- Стамбена зона – са павиљонима, капацитета 400 постеља.

- Игралишта – са тврдом, травнатом подлогом, зелени полигон, асфалтна стаза за тротинете, ролшуе.

- Фискултурни центар – фудбалско игралиште са трибином, атлетске стазе, терени за друге атлетске дисциплине, надстрешнице (за обављање часова физичког васпитања за време кише), фискултурна дворана, отворени базен, аутодром са полигоном и стазама за саобраћајно – техничко васпитање, стрелиште за гађање ваздушном пушком.

- Природњачки центар – би чинио природњачки музеј у средишњем делу Пионирског града, воћњак, цветњак, топле леје, повртњак, летње учионице, шумска позорница, мостићи, чесме. Амбијент би употпунило вештачко језерце са два поточића и зоопарк.

- Технички центар – зграда са планетаријумом и опсерваторијом, а испред зграде база са свим моделима ракета, међупланетарних летелица, авиона и других постројења.

- Забавно – атрактивна зона – пројектовани су: Лилипут град, забавни парк, лавиринт, ''робинзонско'' игралиште, историјска насеља (старих Словена, прачовека, индијанско насеље).

- Забавно – културни део – представља летња позорница универзалног типа (у рустичној обради, са 800 седишта и свим потребним пратећим објектима) у природној ували предодређеној за објекте те врсте.

- Пионирска железница – чија би траса ишла по ободу Пионирског град
Тако амбициозан пројекат пружао би веома разнолик и богат програмски садржај.


ДАНАС

СРЦ ''Пионирски град'' има изузетну локацију. Налази се на једној од неколико највиших тачака у Београду, у јужном делу града, у склопу великог зеленог масива Кошутњака – омиљеног излетишта Београђана. Са три стране је опасан саобраћајницама, што му омогућава добру саобраћајну комуникацију са читавим градом.
Иако је данас са свих страна опасан новим насељима и више није на периферији града још увек важи за једно од најнезагађенијих локација Београда са епитетом ''ваздушне бање''.
Након дужег периода ''смањене'' бриге за овај дечији центар, последњих година помаци на боље су све видљивији.

Данас СРЦ ''Пионирски град'' за реализацију програма има:

- Амфитеатар салу – капацитет 400 места за реализацију: позоришних представа, филмских пројекција, академија, семинара, предавања, промоција, разних свечаности.

- Ресторан – 500 места, за пружање услуга исхране деце на програмима који трају више сати, организација разних прослава, коктела, породичних прослава...

- Дискотеку – затвореног типа, капацитета 300 ученика, у којој се, поред забава за основце, матурских вечери и новогодишњих програма, могу реализовати прославе рођендана, дипломске, генерацијске журке, промоције, као и мањи скупови који захтевају ресторански тип услуге...

- Клуб – пружање услуга освежења и разних ''грицкалица''. Могућ је рад мањих група, радионица, превасходно деце млађег школског узраста, упражњавањем друштвених игара (шах, домине), реализација дечјих рођендана.

- Компјутерски кабинет – 15 рачунара за рад по принципу радионица у склопу одређених програма нпр. Кампови, PC - играоница, интернет.

-    Фитнес центар - леп, специфичан простор са справама намењен рекреативном вежбању, корективној гимнастици . Истовремено, под стручним надзором и уз инструкције, може да се бави физичким активностима око 25 корисника – деце.

-    Спортска сала – сала површине 250м² са ''Јункерс'' спортским паркетом, у којој је постављено десет столова за стони тенис. Сала је отвореног типа, деца, млади као и сви остали рекреативци могу свакодневно играти стони тенис у веома пријатној средини и одличним условима

- Отворене терене – три за мали фудбал – рукомет, два терена за кошарку, један за одбојку. Један терен је прекривен вештачком травом, остали терени имају асфалтну подлогу. Постоји кружна асфалтна стаза (погодна за вожњу тротинета, ролера дужине - 333м ), атлетска стаза ( 110м ), крос – трим стаза ( 800м ).

- ''Балон'' – за мали фудбал са вештачком травом и отворени терен за мали фудбал и тенис са вештачком травом.

- ''Сквошленд'' – са три сале за сквош.
- '' Забавна зона '' у делу зоне парковског простора на површини од 0, 5 ha формирана је забавна зона са клацкалицама, љуљашкама, пењалицама, централним дворцем са препрекама за пењање, провлачење, тобоганима, намењено слободним активностима деце.