Zimski dnevni kamp

''MULTIREKREASPORT +'' - zimski dnevni kamp

SRC ''PIONIRSKI GRAD'' za zimski raspust priprema i realizuje Dečji zimski kamp ''Multirekreasport +'' koji je namenjen deci beogradskih osnovnih škola, uzrasta 9 - 10 godina a sa ciljem da se deci ponudi organizovano i usmereno aktivno upražnjavanje njihovog slobodnog vremena za vreme zimskog raspusta. 
Radi se o uzrastu dece koji je izuzetno hiperaktivan a još uvek nedovoljno samostalan za individualne, bez pratnje odraslih, odlaske na neke aktivnosti u sportskim centrima koje se deci nude. Zbog toga dolazi do neophodne potrebe za programima koje je i SRC ''Pionirski grad'' u formi Dnevnog kampa realizovao baš za ovaj uzrast. Na Kamp deca dolaze organizovano, uz pratnju njima poznatog vaspitača, na dobro pripremljene i sadržajno izbalansirane radionice sa prvenstvenim ciljem da se dobro zabave, druže, socijalizuju i gotovo, za decu, neprimetno upiju nova znanja i savladaju određene veštine. 

Kamp ''Multirekreasport +'' se realizuje u vreme đačkog zimskog raspusta. Smene traju po tri dana, i u svakoj smeni je četiri do pet grupa sa po 30 učenika. 
Po dnevnom rasporedu koji je pripremljen za svaku grupu u sve četiri smene deca znaju kada imaju koju od radionica, kada je užina, kada su slobodne aktivnosti a kada takmičenja. 
USLOVI: uslovi za realizaciju kampa ''MULTIREKREASPORT +'' su više nego idealni. Na Kampu je akcenat na sportsko rekreativnim sadržajima, zabavno rekreativnim aktivnostima koje se prepliću sa dve relaksirajuće aktivnosti – kompjuterima i ekološko prirodnjačkom radionicom. 
Svaka aktivnost ima svoj prostor i program se nesmetano realizuje nezavisio od vremenskih uslova. Koriste se:

 • kompjuterska učionica
 • prostor bifea - kluba za prirodnjačko - ekološku radionicu
 • diskoteka za zabavno - rekreativnu radionicu
 • ''balon'' za fudbalsku radionicu
 • fitnes blok za korektivnu gimnastiku


Nakon poslednje radionice deca imaju vreme predviđeno za slobodne aktivnosti kada su angažovana i bave se aktivnostima po svom izboru. 
U prostoru diskoteke deca rado igraju soft tenis, viseću kuglanu, pilates vežbe sa loptom, na strunjačama, vrte obruč, ... 
U holu donjeg nivoa su mete za pikado, 
U klubu šah, 
Centralni hol sa devet stolova za stoni tenis je rado posećen, 
U velikoj sali deca igraju badminton. 

REALIZACIJA PROGRAMA

U četiri smene je ukupno 16 - 20 grupa učenika beogradskih osnovnih škola i kojima moramo pridodati i učenike koje mogu doći individualno (jer su čuli za kamp – nikoga ne odbiti, i svi se mogu odlično uklopiti u grupe) tako da se ukupan broj dece na kampu, dnevno kreće oko120 - 150 učenika što je za 12 dana raspusta oko 1500 đaka. 

Programski sadržaj na kampu
Program na kampu se realizuje kroz kreativne radionice, slobodne aktivnosti. 
Bez obzira na Radionicu, njen sadržaj, ključna reč je IGRA a sadržaji se prenose kroz pozitivnu i zabavnu atmosferu. 

U radu sa decom se koriste samo proverene i u praksi potvrđene metode. 

FUDBALSKA RADIONICA

U okviru fudbalske radionice, shodno karakteru i cilju kampa, najveći akcenat je stavljen na fudbalsku igru. 
Takođe se radi na razvoju fizičkih i tehničkih sposobnosti potrebnih za uspešniju i sadržajniju igru. 
Svaki pojedinačni čas je podeljen u tri celine. 
U prvom, uvodnom delu časa, radi se zagrevanje, vežbe oblikovanja, vežbe istezanja i aerobno trčanje niskog intenziteta. 

U osnovnom, glavnom delu časa obrađuje se po jedan element fudbalske tehnike sa loptom. U radu se koristi dvadeset pet lopti, četrdeset čunjeva i dvadeset marker - dresova. 
U završnom delu časa, organizuje se igra na dva gola, gde deca dobijaju priliku da primene novo naučene tehnike i tehnike kojima već 
vladaju. 
U okviru igre, ekipe se dele na dečake i devojčice, čije bi se ekipe pojačavale sa najboljim dečacima. Na taj način ekipe su ravnopravne. 
Posebno treba naglasiti veliku zainteresovanost za fudbal kod devojčica. 
Radi se i na razvoju fizičkih sposobnosti:

 • brzine
 • fleksibilnosti
 • koordinacije
 • agilnosti


Od elemenata tehnike obrađuju se:

 • udarac po lopti unutrašnjim delom stopala iz mesta
 • udarac po lopti unutrašnim delom stopala u kretanju
 • udarac sredinom hrbta stopala iz mesta
 • udarac sredinom hrbta stopala u kretanju
 • dodavanje unutrašnjim delom stopala


Sam čas fudbala izvodi se u balon sali sa veštačkom travom i grejanjem. Takav ambijent pozitivno utiče na motivaciju dece koja se sa maksimalnom pažnom uključuju u aktivnost. 


KOMPJUTERSKA POČETNICA

U okviru kompjuterske radionice realizuje se program u kome se deca upoznaju sa radom u WINDOWS okruženju, 
 

 1. WORD rad na programima za izradu i obradu teksta,
 2. PAINT programu za crtanje
 3. WINDOWS I MULTIMEDIJA , kopiranje muzičkih kompakt diskova i digitalnih fotografija na hard disk.


PRIRODNJAČKO - EKOLOŠKA RADIONICA

Koncepcija ove radionice je da deca kroz interesantne sadržaje putem kontakta sa svežim eksponatima, obilje slajdova, takmičenja, kao i kroz razgovor prošire svoja znanja i iskustva vezana za prirodu i čovekovo mesto u njoj. 
Teme aktivnosti su u isto vreme usmerene ka razvijanju interesovanja kod mladih, kolektivnog duha i saradnje. 

Zdrava hrana

Brzina i način života, kao i opšti ekonomski trenutak daju negativne efekte u mnogim sferama svakodnevne egzistencije i dešavanja u porodici. Jedna od esencijalnih he način ishrane. Imajući u vidu njen značaj nameće se potreba i obaveza temeljnog rada pre svega sa mladima kako na usvajanju potrebnih znanja, tako i na formiranju svesti i navika o pravilnoj ishrani. 
Koncipirana namerom da decu bolje upozna sa zdravim načinom ishrane, ovaj tematski sadržaj se realizuje putem neposrednog kontakta sa svežim voćem i povrćem, raznim jestivim semenjem (badem, lešnik, suncokretovo seme i dr.), raznim suvim voćem kao i začinima. Deca stiču mnoga korisna znanja neophodna za pravilnu svakodnevnu ishranu. Oblik, boja, miris i ukus prezentovanog omogućuju i takmičenje u prepoznavanju kako bi doživljaji i nova saznanja bila što upečatljivija. 

Mi i naši preci

Praćenje ljudske vrste od njenog nastanka do savremenog čoveka, svakodnevna borba za opstanak, stavljanje prirode pod svoju kontrolu kao i opšti razvoj ljudske civilizacije, osnovna su tema ove aktivnosti. Bogato ilustrovana slajdovima koji dokumentuju naučna saznanja o prvim ljudima, sa prikazima njihovog načina života, arheološkim otkrićima kao dokazima materijalne kulture sa akcentom stavljenim na umetnost, ova aktivnost pomaže razvoju (naravno u onoj meri koliko je to primereno uzrastu) naučnog načina razmišljanja kod mladih. Samu aktivnost prati malo takmičenje u poznavanju izreka vezanih za ljude i životinje. 

''eko kviz'' 

Kolažni kviz sačinjen od tridesetak pitanja iz različitih oblasti. Pored prepoznavanja ''rekordera''  u biljnom i životinjskom svetu, učenici odgovaraju i na pitanja vezana za čokoladu, koka - kolu, kafu i sl. , sa posebnim akcentom na ekološke probleme kako lokalnih zajednica tako i naše Planete. 
U okviru kviza su prisutni rebusi, zagonetke i poslovice o biljkama i životinjama koje učenici treba da reše.

ZABAVNO – REKREATIVNA RADIONICA

Igra je vrlo važna u životu svakog deteta i ono joj se u potpunosti predaje, aktivirajući sve svoje umne i fizičke snage. Ovo je jedna takva radionica, gde se deca nesmetano i slobodno iskazuju u opuštenoj, a ipak takmičarskoj atmosferi. Edukativna, zabavna, sportsko – rekreativna radionica, sa puno različitih elemenata u kombinaciji sa veselom, atraktivnom muzikom podstiče decu na aktivnost (kao i njihove nastavnike). 

Na početku svakog časa je zagrevanje. Koreografiju, uz koju rade zagrevanje, nauče na prvom času. Muzika i elementi su dopadljivi, tako da ih deca vrlo lako pamte i prihvataju. 

Da bi igre imale pravi takmičarski karakter, grupa se prvog dana deli u dve ekipe. Na panou se ispisuju imena ekipa, gde se naredna tri dana beleže osvojeni poeni. Zadnjeg časa se sumiraju rezultati. Svaki osvojen poen biva propraćen veselom dečjom vriskom. 

Igre su takve da utiču na poboljšanje brzine, spretnosti i okretnosti. Utiču i podstiču na razvoj sportskog, kolektivnog duha, tolerantnosti, naravno, i željom za isticanjem, ali u okviru i za potrebe ekipe, što razvija kod dece osećaj pripadnosti. 

Igre se mogu koristiti na časovima fizičkog vaspitanja, na odmorima, na rekreativnoj nastavi i uvek kada ima vremena, prostora i želje za igrom. 

TAKMIČENJA

Trećeg dana na kampu su radionice vremenski nešto kraće kao bi bilo vremena za takmičenja. 
Nakon redovnih radionica, organizuje se međuškolsko takmičenje. Žrebanjem se određuju parovi. 
 

 • U okviru zabavno –rekreativne radionice organizuje se takmičenje ''Budi najbolji'. Po dve škole se takmiče u tri nove igre i na osnovu ostvarenih rezultata se određuje plasman škola.
 • U okviru ekologije organizovan je brzi kviz poređenja.
 • Turnir u malom fudbalu


Grupne i pojedinačne diplome (za posebne rezultate) dodeljuju se na završnoj diskoteci. 

PREVOZ DECE

Jedan od bitnih faktora za uspešnu realizaciju Kampa je i obezbeđen, organizovan, besplatan prevoz dece od škola do Pionirskog grada. 
Saradnja sa Gradskim prevoznikom je dobra što omogućava realizaciju programa bez kašnjenja i pomeranja aktivnosti.