Istorija pionirskog grada

ISTORIJA

Još u 19 veku na padinama Košutnjaka je postojao sanatorijum za decu u koji su dolazili radi oporavka i poboljšanja njihovog opšteg zdravlja. U to vreme daleko od grada, sa gustom šumom, i efektom ''vazdušne banje'' pružao je idealne uslove za oporavak i osveženje organizma. Zato nije ni čudo što su mnogi bogati ljudi toga vremena u podnožju košutnjaka gradili svoje letnjikovce. Za vreme Kneza Miloša Obrenovića Košutnjak je uređen u dvorsko lovište.
Na mestu gde se danas nalazi SRC ''Pionirski grad'', za vreme Drugog svetskog rata bio je smešten nemački vojni štab za jugoistočnu Evropu. Nakon rata, 1947. godine, izgrađen je dobrovoljnim radom omladinskih radnih brigada. Od podnožja Košutnjaka je kretala pruga uskog koloseka do Pionirskog grada i produžavala dalje do mesta sadašljeg naselja Kijevo. Dečja železnica je imala tri stanice ''Kosmaj'', ''Sutjeska'' i ''Jastrebac'' . Lokomotiva je vukla tri otvorena vagona a kondukteri , železničari na stanicama su bila deca. Na žalost šezdesetih godina zbog dotrajalosti i neodržavanja ova železnica se gasi.
Pionirski grad je podignut na malom prostoru (8, 40 ha), dugo se nametalo pitanje njegovog proširenja, što je i ostvareno 1961. godine na 18, 70 ha. Već krajem 1962. godine proširen je na 40, 00 ha.
Od njegovog osnivanja uvek su postojali perspektivni planovi izgradnje i razvoja Pionirskog grada, koji se nikada nisu u potpunosti realizovali. U vreme kada je napravljena nova centralna zgrada, sedamdesetih godina, u planu je bilo da se u okviru kompleksa napravi:

- Društveni centar – koji čini: centralna zgrada, zgrada pionirskog centra (sa razglasnom stanicom, poštom, prodavnicom suvenira), prostrani trg za masovne svečanosti i školska zgrada.

- Stambena zona – sa paviljonima, kapaciteta 400 postelja.

- Igrališta – sa tvrdom, travnatom podlogom, zeleni poligon, asfaltna staza za trotinete, rolšue.

- Fiskulturni centar – fudbalsko igralište sa tribinom, atletske staze, tereni za druge atletske discipline, nadstrešnice (za obavljanje časova fizičkog vaspitanja za vreme kiše), fiskulturna dvorana, otvoreni bazen, autodrom sa poligonom i stazama za saobraćajno – tehničko vaspitanje, strelište za gađanje vazdušnom puškom.

- Prirodnjački centar – bi činio prirodnjački muzej u središnjem delu Pionirskog grada, voćnjak, cvetnjak, tople leje, povrtnjak, letnje učionice, šumska pozornica, mostići, česme. Ambijent bi upotpunilo veštačko jezerce sa dva potočića i zoopark.

- Tehnički centar – zgrada sa planetarijumom i opservatorijom, a ispred zgrade baza sa svim modelima raketa, međuplanetarnih letelica, aviona i drugih postrojenja.

- Zabavno – atraktivna zona – projektovani su: Liliput grad, zabavni park, lavirint, ''robinzonsko'' igralište, istorijska naselja (starih Slovena, pračoveka, indijansko naselje).

- Zabavno – kulturni deo – predstavlja letnja pozornica univerzalnog tipa (u rustičnoj obradi, sa 800 sedišta i svim potrebnim pratećim objektima) u prirodnoj uvali predodređenoj za objekte te vrste.

- Pionirska železnica – čija bi trasa išla po obodu Pionirskog grad
Tako ambiciozan projekat pružao bi veoma raznolik i bogat programski sadržaj.


DANAS

SRC ''Pionirski grad'' ima izuzetnu lokaciju. Nalazi se na jednoj od nekoliko najviših tačaka u Beogradu, u južnom delu grada, u sklopu velikog zelenog masiva Košutnjaka – omiljenog izletišta Beograđana. Sa tri strane je opasan saobraćajnicama, što mu omogućava dobru saobraćajnu komunikaciju sa čitavim gradom.
Iako je danas sa svih strana opasan novim naseljima i više nije na periferiji grada još uvek važi za jedno od najnezagađenijih lokacija Beograda sa epitetom ''vazdušne banje''.
Nakon dužeg perioda ''smanjene'' brige za ovaj dečiji centar, poslednjih godina pomaci na bolje su sve vidljiviji.

Danas SRC ''Pionirski grad'' za realizaciju programa ima:

- Amfiteatar salu – kapacitet 400 mesta za realizaciju: pozorišnih predstava, filmskih projekcija, akademija, seminara, predavanja, promocija, raznih svečanosti.

- Restoran – 500 mesta, za pružanje usluga ishrane dece na programima koji traju više sati, organizacija raznih proslava, koktela, porodičnih proslava...

- Diskoteku – zatvorenog tipa, kapaciteta 300 učenika, u kojoj se, pored zabava za osnovce, maturskih večeri i novogodišnjih programa, mogu realizovati proslave rođendana, diplomske, generacijske žurke, promocije, kao i manji skupovi koji zahtevaju restoranski tip usluge...

- Klub – pružanje usluga osveženja i raznih ''grickalica''. Moguć je rad manjih grupa, radionica, prevashodno dece mlađeg školskog uzrasta, upražnjavanjem društvenih igara (šah, domine), realizacija dečjih rođendana.

- Kompjuterski kabinet – 15 računara za rad po principu radionica u sklopu određenih programa npr. Kampovi, PC - igraonica, internet.

-    Fitnes centar - lep, specifičan prostor sa spravama namenjen rekreativnom vežbanju, korektivnoj gimnastici . Istovremeno, pod stručnim nadzorom i uz instrukcije, može da se bavi fizičkim aktivnostima oko 25 korisnika – dece.

-    Sportska sala – sala površine 250m² sa ''Junkers'' sportskim parketom, u kojoj je postavljeno deset stolova za stoni tenis. Sala je otvorenog tipa, deca, mladi kao i svi ostali rekreativci mogu svakodnevno igrati stoni tenis u veoma prijatnoj sredini i odličnim uslovima

- Otvorene terene – tri za mali fudbal – rukomet, dva terena za košarku, jedan za odbojku. Jedan teren je prekriven veštačkom travom, ostali tereni imaju asfaltnu podlogu. Postoji kružna asfaltna staza (pogodna za vožnju trotineta, rolera dužine - 333m ), atletska staza ( 110m ), kros – trim staza ( 800m ).

- ''Balon'' – za mali fudbal sa veštačkom travom i otvoreni teren za mali fudbal i tenis sa veštačkom travom.

- ''Skvošlend'' – sa tri sale za skvoš.
- '' Zabavna zona '' u delu zone parkovskog prostora na površini od 0, 5 ha formirana je zabavna zona sa klackalicama, ljuljaškama, penjalicama, centralnim dvorcem sa preprekama za penjanje, provlačenje, toboganima, namenjeno slobodnim aktivnostima dece.